Aktuellt

Thomas Erikson

Omgiven av idioter och dåliga chefer?

29 oktober 2018

Hej Thomas Erikson! De flesta känner igen dig från boken Omgiven av idioter som du kommer att prata om på Uppsala Business Meeting. Din senaste bok handlar om hur man hanterar dåliga chefer.

Finns det verkligen många sådana eller är det en myt?
– Om det är en myt att det finns dåliga chefer är den seglivad. Precis som det finns underpresterare inom alla funktioner finns det chefer som inte gör något vidare jobb. Men vad det handlar om är svårigheten att nå fram till varandra. I ett ledarskap kan det vara förödande när chef och medarbetare inte förstår vad den andra håller på med. Därför vill jag lyfta frågan om hur även medarbetarna kan bidra till att bygga ett fungerande ledarskap som alla vinner på. Därför riktade jag boken inte till alla chefer – utan till alla medarbetare.

Har du haft (eller varit!) en dålig chef?
– I mitt första chefsjobb var jag riktigt usel. Oavsett vilka problem medarbetarna kom med svarade jag: lös det. Ingen hjälpte mig och jag begrep inte vilka frågor jag skulle ställa. Jag var bedrövlig från början till slut. Det höll ett knappt år, sen hade jag modet att gå två nivåer upp och be dem byta ut mig. Men det satte mig på spåret: hur blir man en bra chef? Efter det har jag varit mycket observant på alla chefer jag haft. Och jag har haft lysande chefer, likväl som plågsamt dåliga.

Vilken färg är du själv och vilka färger har dina bästa chefer haft?
– I min kommunikationsprofil finns både mycket rött, blått och en del gult. Men frågan om bra ledarskap hänger inte ihop med deras färger. Alla kan vara bra chefer, men de måste våga betrakta både sina styrkor och sina svagheter. Självinsikt är nyckeln. De bästa ledarna har tveklöst den bästa självinsikten.

Vill du veta mer om idioter och dåliga chefer? Säkra din plats idag på uppsalabusinessmeeting.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev